“Aan het Volk van Nederland”
Centrum 1795 verwelkomt u graag bij de expositie “Aan het Volk van Nederland”.
Revolutie in beeld
Expositie “Aan het Volk van Nederland” vertelt over de gebeurtenissen aan het eind van de 18e eeuw, die de opmaat waren naar het moderne Nederland.
Aan de hand van een unieke verzameling van meer dan 150 historische prenten en objecten, brengt de expositie de gebeurtenissen van de Nederlandse Revolutie in beeld, die leidden tot het ontstaan van Nederland als democratie en moderne samenleving.
De expositie is te bezichtigen iedere vrijdag t/m zondag in Oosterhout te Noord-Brabant. Reserveringen zijn mogelijk via de website!
In de tweede helft van de 18ᵉ eeuw raakten Europa en Amerika in een stroomversnelling. Onder invloed van een veranderende mentaliteit van de mensen, raakten de revolutionaire idealen van Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap wijdverspreid. De 'strijd om vrijheid' mondde uit in de democratische revoluties van de late 18ᵉ eeuw.
Het verhaal
Met het begin van de ‘Bataafse Omwenteling’ in 1795 en de afkondiging van de Verklaring van de Rechten van de Mens en van de Burger, was het nieuwe tijdperk van de Nederlandse democratie begonnen.
Vrijheid en vooral ‘gelijkheid’ waren de revolutionaire basisprincipes waarop de samenleving gebaseerd moest zijn. De vernieuwing was groot en nog nooit eerder gezien: een nationaal parlement, een Grondwet, een scheiding van kerk en staat, kiesrecht, gelijke burgerrechten en grondrechten, zoals vrijheid van godsdienst en meningsuiting.
Fundamenten van het moderne Nederland en de democratische rechtsstaat, waar wij gewend aan zijn geraakt. Ze worden als niet meer dan vanzelfsprekend beschouwd. Maar zo vanzelfsprekend waren ze vóór 1795 niet. De origine van onze democratie en staatsburgerschap ligt in een tijd, gekenmerkt door strijd.
De Nederlandse Revolutie
De periode van 1781 tot 1815 is een stukje bewogen geschiedenis:
1786
1795
1795
1798
Europese cultuuromslag en vrijheidsstrijd
Dit alles binnen de kaders van een groot Europees machtenspel. In de Nederlanden werd definitief gevolg gegeven aan het toentertijd al drie eeuwen durend moderniseringsproces van Europa.
Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een grote Europese cultuuromslag en vrijheidsstrijd, waarin West-Europeanen zich vanaf ongeveer 1500 langzaam losmaakten van het traditionele machtsdenken van de klassieke middeleeuwen en zich klaar maakten voor de democratische rechtsstaat van de moderne tijd.