Lezing
De 'Bataafse Revolutie'
het ontstaan van de Nederlandse democratie
Op 1 maart 1796 werd de ‘Eerste Nationale Vergadering’ geopend. Het was een omwenteling: voor het eerst in de vaderlandse geschiedenis, kwam er een nationaal en democratisch gekozen parlement bij elkaar in Den Haag.
Dat er nu één centraal parlement kwam die de gehele Nederlandse bevolking vertegenwoordigde, was nog nooit gebeurd. Hiermee legde de Nationale Vergadering de basis voor het ontstaan van de moderne Nederlandse democratie.
In de lezing De ‘Bataafse Revolutie’ vertelt Jurriaan Paulus van Pauwvliet, oprichter van Centrum 1795, over deze cruciale gebeurtenis voor onze democratie. Tijdens de lezing gaat hij in op de gebeurtenissen van de ‘patriottentijd’ en ‘Bataafse Revolutie’ aan het eind van de 18e eeuw, die leidden tot de oprichting van dit eerste Nederlandse parlement.
Thema’s
Tijdens de lezing wordt ingegaan op de volgende thema’s:
het 18e-eeuwse ontstaansklimaat van de revolutie
de patriottentijd in de Nederlanden
1781 - 1787
de Pruisische inval
1787
de voorbereidingen voor de contrarevolutie vanuit Frankrijk
1787 - 1795
de Bataafse Revolutie:
de oprichting van de 'Eerste Nationale Vergadering'
1 maart 1796
de Bataafse Revolutie:
de totstandkoming van de eerste Nederlandse Grondwet
1 mei 1798
de gevolgen van de revolutie voor het moderne Nederland
Centrum 1795
De lezingen worden gegeven door Jurriaan Paulus van Pauwvliet. Hij is de oprichter van Centrum 1795 in Oosterhout.
In het Centrum 1795 is een permanente expositie te bezichtigen over het ontstaan van de Nederlandse democratie aan het eind van de 18e eeuw. De expositie brengt de revolutionaire gebeurtenissen van de ‘patriottentijd’ en ‘Bataafse Revolutie’ in beeld, aan de hand van een grote collectie historische prenten en objecten.